1914’te Fransızlar, Sakarya’da işlettikleri madenleri terk ettiler. Bugün hala madenlerden geriye kalan tünel ve rayların korunduğu Maden Deresi, yıllar içinde doğanın eşsiz güzelliğine teslim olmuş ve sık orman örtüsüne bürünmüştür. Maden Deresi Sakarya’ya bağlı olup Karadeniz kıyısındaki Kocaali ve Karasu ilçeleri arasında bulunur. 30 kilometre uzunluğundaki Maden Deresi, kuzeydeki Karadeniz’e doğru akar. Çam Dağı’ndan kaynayan doğal kaynak suyu bazen Kocaali bazen Karasu topraklarını sular. Dere yatağı, Osmanlı’nın son döneminde kurşun, boraks, çinko ve altın madenleri işletilen bir bölge olduğundan Maden Deresi ismiyle anılır. Maden Deresi; dinlenme tesisleri, mesire yerleri, alabalık çiftlikleri, şelale ve akarsu gibi gezilecek yerleri ile günübirlik tatil mekanıdır. Özellikle İstanbul’a olan yakınlığından dolayı kısa bir tatil yapmak isteyen İstanbullular için hafta sonları gidebilecekleri çok uygun bir dinlenme yeridir.
Kamp Alanı
Kamp yapmaya çok müsait bir alan. ister mesire alanında yapabilirsiniz elektrik su wc vs mevcut. isterseniz de direk şelalenin orada yapabilirsiniz.Ulaşım
Arkadaşlar şelaleye 3 farklı yoldan ulaşım mevcut üç seçeneğide bizzat kendimiz kullanarak test ederek sizlere iletiyorum.;- Seçenek En uygun ulaşım alanı dere içinden gitmek. duraksız giderseniz yarım saat içinde varırsınız. dere içinden derken kafanızda soru işareti olmasın arkadaşlar. dere içinden gidiyorsunuz ama derenin içinde suya değmeyeceğiniz şekilde yürüme alanları mevcut. sadece bazı noktalarda suya girmeniz gerekiyor. en fazla dizinize gelen noktalardan geçiyorsunuz. yolun yaklaşık %90ını suya girmeden yürüyebilceğiniz alan mevcut (isteyen sudanda yürüyebilir tabiki) %10 luk bir kısmında da dereye girmeniz gerekiyor.. eğer şelale öncesinde veya sonrasında mesire alanında takılacaksanız aracınızı direk mesire alanına sokup oradan dere içine girip dere boyu şelaleye ulaşabilirsiniz. ama mesire alanıyla işim yok ben şelaleyi görüp keyif yapıp dönücem derseniz (boşuna 15 tl giriş ücreti ödemeyin) aracınızı yol kenarına koyup dere içine girip gidebilirsiniz.
- Seçenek ise mağara ve uçurumlu bir yol var oradan gidebilirsiniz. burası çok zor ve uzun tahmini 45dk 1 saat sürüyor. ben tavsiye etmem ama tabiki bu tarz yolları sevenler vardır aramızda resimlerde de bir kısmı mevcut. dileyen gidebilir..
- Seçenek ise kocaali şerbetpınar köyünden gidiliyor. Karasu Merkezden kızılcık köyü/kurudere köyü/şerbetpınarı köyü istikameti ile ulaşabilirsiniz.. Şerbetpınarı köyünden saski içme suyu arıtma tesisi var onun yanındaki yol direk şelaleye çıkarır sizi. ama bazı kısımlarda dizimize kadar gelen sulardan geçmek gerekiyor araçla buna göre uygun yüksek ve büyük tekerlekli aracınız olmalı jeep & suv tarzı ve hatta mümkünse 4×4. benim araç yüksek ve jeepdi. ama 4×4 olmadığından dolayı gözüm kesmedi ve belli bir noktaya kadar gidebildim. ondan sonrada allahtan traktör gidiyordu şelaleye onunla devam ettim. ama şöyle söyliyim normal bir araç ile şelaleye 5.10dk lık yürüme mesafesine kadar gidebiliyorsunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder